Tips voor het (online) publiceren van foto’s van leerlingen

Foto’s maken en publiceren van activiteiten op school, is natuurlijk heel leuk. Toch zitten hier juridisch gezien een aantal haken en ogen aan. Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe Europese Privacywet van kracht, waardoor dit onderwerp extra aandacht verdient. Nienke Daniels van de VBS Helpdesk geeft een aantal praktische tips. Wat mag/moet wel, en wat mag/moet niet?

Bij de inschrijving van een leerling op school, wordt er vaak om toestemming gevraagd voor het (online) publiceren van foto’s van een leerling. Hoewel dit heel belangrijk is, is deze toestemming niet voldoende voor toekomstige schooljaren. De school dient aan het begin van ieder schooljaar terug te komen op de toestemming, bijvoorbeeld door ouders te herinneren aan de gemaakte afspraak. Dit kan bijvoorbeeld door kort te refereren aan de toestemming in een nieuwsbrief of per e-mail.

Om problemen te voorkomen, is het verstandig om foto’s op de website van de school te verbergen. Geef ouders een wachtwoord, waarmee ze toegang krijgen tot de foto’s. Zo voorkom je dat iedere internetgebruiker de beelden kan inzien. Mocht u als school de foto’s voor een ander doel of medium willen gebruiken, bijvoorbeeld in de schoolkrant of op sociale media, dient u hier apart toestemming voor te vragen aan de ouders/verzorgers.

Heeft u geen toestemming voor het (online) publiceren van foto’s gekregen van de ouders/verzorgers? Dan mag u de foto’s (helaas) niet publiceren.


Nienke Daniels, senior adviseur, VBS Helpdesk
06 53 57 33 93
ndaniels@vbs.nl