Oproep: hoe gaat uw school om met het lerarentekort en vervangingsproblemen?

VBS is benieuwd welke oplossingen scholen bedenken om het lerarentekort en vervangingsproblematiek het hoofd te bieden. Mail ons aub: jvaken@vbs.nl.
 
Op de website Lerarentekortisnu.nl verzamelt het PO-Front meldingen van scholen die geen invaller kunnen vinden en daardoor klassen verdelen, leerlingen naar huis sturen of bijvoorbeeld de directeur, ib’er of onbevoegde voor de klas zetten. Op 7 februari is op de site 820 keer geregistreerd dat een klas naar huis is gestuurd en bijna duizend keer is geregistreerd dat een klas verdeeld is. In totaal is sinds 1 januari 5100 keer een vervangingsprobleem geregistreerd.
 
Het NOS-journaal had vorige week een item met een architect die ook twee dagdelen als leraar voor de klas staat. Deze combinatie van werken binnen en buiten het onderwijs zou meer hybride leraren kunnen opleveren, bleek vorige week uit onderzoek van het Platform Bèta Techniek.
 
Oproep!
Ook VBS-scholen hebben te maken met dit lerarentekort. VBS wil graag weten welke scholen met een tekort aan invallers kampen én welke oplossingen scholen bedenken om de vervangersproblematiek het hoofd te bieden?
  • Maakt u bijvoorbeeld gebruik van parttime leraren die deels buiten het onderwijs werken?
  • Werken parttimers bij u op school extra uren om klassen van zieke collega’s over te nemen?
  • Springen gepensioneerde leerkrachten tijdelijk bij?
  • Of heeft u een andere oplossing?
Mail ons dan aub! Mail naar communicatiemedewerker Jaan van Aken: jvaken@vbs.nl. We zullen een overzicht van de ervaringen van VBS-scholen online zetten.
 
Brede arbeidsmarktagenda
VBS-pleit voor een brede arbeidsmarktagenda voor het onderwijs om tot oplossingen te komen. Oplossingen moeten verder gaan dan het halveren van het collegegeld voor de pabo’s in de eerste twee studiejaren, extra budget voor salarissen en ruimte voor zij-instroom. Zo moet er ook aandacht zijn voor het tekort aan stagiaires voor met name kleine scholen, het opleiden in de school en begeleiding van (beginnende) leerkrachten. Investeer daarom in de ontwikkeling van een arbeidsmarktagenda voor het onderwijs, uitgevoerd door bijvoorbeeld een gespecialiseerde taskforce, vindt VBS.

Heeft u tips, vragen en/of opmerkingen? Mail ons op communicatie@vbs.nl of bel 070-331 52 52.