Oeso: ‘Lage salarissen maakt werken in het onderwijs onaantrekkelijk’

Het lerarentekort blijkt moeilijk op te lossen, vooral in Nederland. Dat is de boodschap van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) naar aanleiding van het jaarlijkse rapport Education at a Glance: “Door de lage salarissen is werken in het onderwijs voor jongeren onaantrekkelijk.”

Uit het rapport blijkt dat leerkrachten in Nederland beduidend minder betaald krijgen dan hun collega’s in andere landen. Ook vergrijst het Nederlandse onderwijs in vergelijking met de andere landen: er werken een stuk meer vijftigplussers in het Nederlandse onderwijs dan in de andere Oeso-landen. In combinatie met het lagere salaris, maakt de Oeso zich zorgen over de toekomst: “Lerarensalarissen zijn laag in vergelijking met andere hogeropgeleiden. Dat is het kernprobleem om jongeren voor de klas te krijgen.” Daarnaast zijn de klassen voller dan in andere Oeso-landen (13 procent voller in het PO, 28 procent voller in het VO) en geven Nederlandse leraren een stuk meer lessen per jaar dan hun Oeso-collega’s (17 procent meer lessen in het PO, 13% meer lessen in het VO). Cijfers die aansluiten bij de boodschap van de staking op 5 oktober. 

Wat betreft het middelbaar beroepsonderwijs doet Nederland het goed: in het rapport worden we geprezen om de hoge slagingspercentages, en ook de aansluiting van het mbo naar een baan gaat in vergelijking met de andere landen soepel.

U leest het gehele rapport van de Oeso hier.

Onder de Oeso-landen vallen Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Turkije, USA, Zweden en Zwitserland.

Heeft u tips, vragen en/of opmerkingen? Mail ons op communicatie@vbs.nl of bel 070-331 52 52